Skip to main content

De geestelijk vader van Proosje

Harr Wiegman

Bron: Gemeentearchief Schiedam

Fotograaf: Jack van Raay

Bron: Gemeentearchief Schiedam

Auteursrecht: Frits Henderickx

Foto: Roel Dijkstra

In memorium

Harr Wiegman

De geestelijk vader van Proosje

Harr Wiegman was een bevlogen kunstenaar, die met zijn geheel eigen stijl thuis was in meerdere disciplines. De meeste kennen hem misschien wel van zijn strips in het AD.  Daar wist hij de boodschap altijd net even anders, vaak met een vette knipoog, te verpakken. Humor was duidelijk een rode draad in het werk van Harr. 

Naast tekenaar was hij ook reclameschilder. Voor distilleerderij Nolet beschilderde hij zelfs hun vrachtwagen. Harr ging graag de uitdaging aan. 

Als Schiedammer in hart en nieren was hij vereerd met de opdracht om voor Schiedam 700 jaar een logo te ontwerpen. Hij doorbrak met zijn Proosje de in 1975 overheersend zwarte kijk op het verleden van Schiedam. Voor Harr was het juist die historie die we konden gebruiken om de stad (inter)nationaal te promoten. Hij wilde Schiedam op de kaart zetten als Jeneverstad.

Proosje was, volgens zijn dochter Fleur, echt het kindje van Wiegman. Ze herinnert zich dat zij opgroeide met het vrolijke kereltje. “Als kind liep ik mee in alle optochten en zat ik achter de kraampjes van de Proosje-merchandise.  Het beeld dat in 2011 op het Land van Belofte werd geplaatst, mocht ik samen met mijn vader onthullen.”  

Harr werd mede door zijn Proosje ook een bekende Schiedammer. Hij werd samen met zijn geliefde beeld in 2022 door Jenevergilde ’t Gulden Glaasje’ tot ridder geslagen. Verslagen door zijn veel te vroege overlijden, zijn we blij dat met Proosje een deel van Harr voortleeft.